Barion Pixel

MCSTE-sztori – hogyan lett tetőfelújításból fűtéskorszerűsítés?

MCSTE Zöldotthon napelem változás

Történetünk főszereplője egy hetvenes években épült sorház lakója – MCSTE tagunk egy korszerűtlen ingatlanban él. Az ingatlan azbesztpala tetővel ellátott sorház, amelyben semmiféle szigetelés nincs – sem homlokzati, sem födémszigetelés, és az alagsorban egy régi gázkazán üzemel. Ez a régi gázkazán semmiféle modulációra nem képes – bekapcsol, megy, leáll, bekapcsol, megy, leáll… Mellette pedig egy tartályos gázüzemű vízmelegítő adja a melegvizet.

Tagunk a tetőszigetelést szerette volna első körben elkészíttetni. Egy energetikai felújításnál alapvetően valóban ez a sorrend: minden munkálatot a szigetelés előz meg, hiszen először a szerkezetet kell energiahatékonnyá tenni. Azonban vannak olyan esetek, amikor a leggyorsabb és leghatékonyabb megoldást azzal tudjuk elérni, ha fűtéskorszerűsítéssel kezdünk a szerkezeti felújítások helyett. Egy elavult épület esetében a fűtéskorszerűsítés az, amellyel leggyorsabban megtakarítást lehet realizálni – különösen akkor, amikor az energiaárak miatt szinte azonnal megtakarítás realizálható.

Tagunknak 250 ezer forinttal volt a túlfizetése a gázszolgáltatónál, mert egyik pillanatról a másikra a szolgáltató átváltott átalányra. Az aktuális gázárváltozások miatt azonban egy fűtéskorszerűsítés sürgető feladat lehet.

Egy fűtéskorszerűsítésével minimum 20% megtakarítást tudunk elérni. Ha semmi mást nem változtatunk az épületben, akkor is minimum 20% a megtakarítási érték. Ez abból adódik, hogy a régi kazánok 65-75%-os hatásfokkal működnek, míg egy új kondenzációs kazán a 100% fölötti hatásfokkal is működhet. Egy készülékcsere 3-4 nap alatt megvalósul, így ez a felújítás akár a tél előtt is könnyedén elvégezhető. Sokan azt gondolják, hogy a kémény bélelésekor és a kondenzációs technológia megfizetésekor mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Vannak esetek, amikor ez valóban magas költségekkel járhat. Például egy többemeletes társasházban a földszinti lakás esetében a kéménybélelési költség szinte annyiba kerül, mint maga a kazán. Ekkor valószínűleg más lehetőséggel kell számolni az felújításnál.  

Történetünk főszereplőjének kiszámoltuk, milyen költségei vannak egy tetőhőszigetelésnek és az egyéb hozzá kapcsolódó feladatoknak, és ez közel 10 millió forintba kerülne! Majd kiszámoltuk azt is, hogy milyen költségei lennének egy fűtéskorszerűsítésnek. Beleszámoltuk a kazánt, a fűtési rendszereket, hőleadókat, radiátorok tisztítását, termosztatikus szelepek beépítését stb. is. Mindez 3-4 millió forintból megtörténhetne az ő esetében. Ráadásul ez a befektetés azonnali megtakarítást fog neki eredményezni, hiszen egy kondenzációs technológiában hatékonyabban ég el a gáz.

Azt a pénzt, amelyet a fűtéskorszerűsítésből takarít meg az ügyfelünk, akár már a következő évben a tető szerkezetének és energetikai korszerűsítésének javítására tudja fordítani. A tető korszerűsítése is fontos, főleg a nyári túlmelegedés miatt. Az a felújítás további 25-30 százalékot fog neki hozni passzív módon és hosszú távon, tehát nem azonnal, hanem egy év távlatában fogja azt az eredményt látni. Viszont a beruházási költség és a munka költsége jóval nagyobb, mint egy fűtéskorszerűsítésénél.

Tagunkat határozott elképzelésekkel érkezett – amelyek elméletben helyes sorrendet követtek. Azonban az ingatlan konkrét tulajdonságait, a jelenlegi piaci helyzetet és tendenciákat is figyelembe véve szakmai tanácsaink révén megváltoztak tagunk céljai, és az azonnali anyagi haszonnal járó fűtéskorszerűsítést választotta.

 A Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületénél a szerkezeti energetikai korszerűsítést támogatjuk első lépésként, azonban vannak olyan esetek, amikor egyéb szempontok figyelembevételével gazdaságosabb egyéb korszerűsítéssel kezdeni.

Ehhez azonban az szükséges, hogy pontosan ismerjük tagjaink otthonának műszaki tulajdonságait, anyagi lehetőségeit és céljait. Mi a szakértelmet és a megbízható tanácsokat adjuk mindehhez.

Családiház-tulajdonosoknak, akik minimum 50%-kal szeretnék csökkenteni otthonuk rezsiköltségét.

További cikkeink