Barion Pixel

Energetikai tanúsítvány – hogyan tovább?

MCSTE Zöldotthon napelem változás

2023. november 1-je után több változás történt az Energetikai tanúsítványok kapcsán. Olvassa el szakértő cikkünket, és legyen naprakész a változásokkal!

Mi az az Energetikai tanúsítvány, és mire jó?

Az energiatanúsítvány azt mutatja meg, hogy a jelen energetikai előírásoknak (a rendeleti szabályozás alapján), hogyan felel meg az épület. 

A tanúsítás nem csak az épületet és a benne lévő szerkezeteket (falak, nyílászárók, tető, padló, födém stb.) vizsgálja, hanem a technikai rendszerek (fűtés, világítás, melegvíz, hűtés stb.) hatékonyságát is.

A tanúsítvány nem csupán meghatározza és besorolja az épületet energetikailag, hanem meg is fogalmaz fejlesztési javaslatokat – ezáltal látja a tulajdonos, hogy milyen felújításokkal milyen fokú javulás érhető el.

Hogyan készül az energetikai tanúsítvány?

Az ingatlanok energetikai tulajdonságainak felmérése és kiszámítása adja a tanúsítvány alapját. A felmérés során a szakember megvizsgálja az épületek homlokzati falait, a nyílászárókat, a talajjal érintkező felületeket (fal, padló), a tetőszerkezetet és a födémet. Ezek mellett a gépészeti-technikai rendszereket, mint pl. a fűtési rendszert, a melegvíz előállítását, az esetleges hűtést és a világítást vizsgálja energetikai szempontból.

A (viszonylag bonyolult) számítás és a besorolás alapját két érték adja: a teljes épület összesített energetikai jellemzője (a felületek hőátbocsátási tulajdonságai és a technikai rendszerek energiában kifejezett fogyasztása), ill.az épület CO2-kibocsátási tényezője.

Mikor van szükség a tanúsítványra?

Energetikai tanúsítványra az ingatlan értékesítésekor vagy bérbe adásakor van szükség. Ezen felül pedig új ingatlan építése esetén is szükséges elkészíteni az energetikai tanúsítványt. Ingatlan eladásakor eddig is szükséges volt energetikai tanúsítvánnyal rendelkeznie az eladónak – a különbség, hogy november 1-je után nem kötelező az adás-vételi szerződésben rögzíteni a tanúsítvány számát. Ez a vásárló szempontjából kedvezőtlen fejlemény, ezért azt javasoljuk, hogy minden vásárló ragaszkodjon az energetikai tanúsítvány elkészítéséhez.

Új változás viszont, hogy egy ingatlan eladásra történő meghirdetésekor fel kell tüntetni a hirdetésben az energetikai besorolást.

Mi változik a tanúsítványban?

Az új besorolás meghatározásakor két tényezőt vesznek a tanúsítók figyelembe: egy referenciaként meghatározott, ideális és optimális épülethez/szerkezethez képest az ingatlan hőátbocsátási képessége, ill. a CO2 -kibocsátása hány %-kal rosszabb. Fontos újítás, hogy a CO2-kibocsátási érték külön, részletes számítása, ill. a szerkezetek és az épülettechnikai rendszerek külön értékelést kapnak ebből a szempontból is. Láthatóvá válik, hogy CO2-ben mérve mennyi az ingatlan fogyasztása.

Az épületek besorolási kategóriái is változnak, ezen túl A+++-tól I-ig terjed a skála.

A tanúsítvány ezen túl nem 10, hanem 5 évig lesz érvényes, ill. ha valamilyen változás történik, akkor a régi tanúsítványok csak 60 napig maradnak életben.

Mik az új tanúsítvány részei, hogy néz ki a tanúsítvány?

A megújult tanúsítvány része az Összefoglaló lap. Ez tartalmazza az épület adatait, a hatékonysági kategóriát és az épület jelenlegi értékeit, tanúsító adatait és a tanúsítvány érvényességét (5 év). A tanúsítvány részletesen kitér a szerkezeti elemek (falak, tető, nyílászáró stb.) állapotára, energetika minőségére, illetve az épülettechnikai rendszerek (fűtés, használati melegvíz, hűtés, világítás) energetikai minőségére is. A számításon túl megtalálható a tanúsítványban, hogy az épület milyen energiaforrást használ (fosszilis, megújuló, távhő stb.), és jelöli az alternatív energiaforrásokat. Mindezek mellé azt is meg kell fogalmazni, hogy a jó és kiváló állapot eléréséhez mennyi energiát kell megspórolni a jelenlegi állapothoz képest. 

A tanúsítvány részletes korszerűsítési javaslatokat is tartalmaz az ingatlan szerkezeti elemei, ill. technikai-gépészeti rendszerek esetében is. Ebből az ún. Felújítási útlevélből a tulajdonos pontosan látja, hogy milyen energetikai felújításokat kell elvégezni. 

Ez a megoldás nagyban megegyezik a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete által nyújtott felújítási terv megoldásával, hiszen az egyesület már évek óta szolgáltat és készít tagjai számára részletes felújítási tervet. Ezt az változást az egyesület kifejezetten hasznosnak és előre mutatónak tartja.

Ezen felül kötelező a fotódokumentáció, illetve a számítás magyarázata és egy fogalommagyarázat is – mindezek nagyban segítik a hétköznapi felhasználók, nem szakmabeli ingatlantulajdonosokat abban, hogy pontosabban értsék és lássák az épületük energetikai tulajdonságait. 

Az új tanúsítvány amellett, hogy harmóniába hozza a hazai jogszabályi környezetet az Uniós szabályokkal kifejezetten előremutató. Egyfelől nagyban épít a legkorszerűbb megoldásokra, továbbá sokkal közérthetőbb lesz egy nem építész vagy szakmabeli ember számára. De ami egyesületünk szempontjából a legjelentősebb változás, hogy számos ponton segíti a környezettudatos és energiahatékony, valóban ZöldOTTHON elérését!

Szakértőink állnak segítségükre – akár az energetikai tanúsítványok kapcsán is! 

Lépjenek kapcsolatba Velünk elérhetőségeinken!

Családiház-tulajdonosoknak, akik minimum 50%-kal szeretnék csökkenteni otthonuk rezsiköltségét.

További cikkeink