Barion Pixel

Hogyan tudok felkészülni az energetikai felmérésre?

Az eddigi tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy a legtöbb ember nem tudja miben él, nem ismeri a saját lakóingatlanja állapotát. A megfelelő korszerűsítés előtt fontos, hogy utánajárjunk néhány kérdésnek, hogy a szakértőnek kellő mennyiségű információval szolgálhassunk a pontos felméréshez.

Zöld Otthon szervízkönyv borító

Sokan nem tudják, hogy mi a helyzet a tetőszerkezet állapotával – mennyire vannak elkorhadva a gerendák, lécek, van-e szigetelés a tetőn és a födémen. Az épületgépészet kapcsán gyakran látjuk, hogy a kazánok életkora, állapota, a fűtés-hűtéstechnika állapota vagy az elektromos hálózat és vezetékek életkora és tulajdonságai is ismeretlenek a tulajdonosok előtt. Az előzetes tervezéshez szükséges, hogy az ingatlanok dokumentumai a rendelkezésünkre álljanak, így biztosítva azt, hogy rejtett hibák nélkül, költséghatékonyan megújuljon otthonunk.

Összeszedtük néhány pontban, hogy melyek azok a lépések, amiket mindenképpen szükséges elintézni azelőtt, hogy a szakemberrel egyeztetünk.

  • Első lépésként szedjük össze a ház összes dokumentációját, amit csak találunk! Meglévő helyszínrajz, gázterv, fűtés- és víztervek, elektromos tervek, energetikai tanúsítvány – ha készültek, statikai adatok, ha van napelem, akkor annak a csatlakozási dokumentációja stb.
  • Második lépésként, mikor a szakemberrel megbeszéltünk egy telefonos vagy irodai találkozót, akkor legyünk tisztában azzal, hogy hány éves és milyen nyílászáróink vannak. Ha már elvégeztettük a hőszigetelést a házon, akkor tudjuk elmondani, hogy milyen típus lett felrakva, és milyen vastagságban! Ugyanez igaz a födém, tető szigetelésére is.
  • Fűtéskorszerűsítésnél és a villamoshálózat korszerűsítésnél fontos, hogy a jelenleg használatos eszközeinknek, gépeknek a korát, az állapotát is ismerjük és el is tudjuk mondani azt a szakembernek.

Ha szakember a házban lévő levegő minőségéről kérdezi a tulajdonost, akkor tudjon választ adni. Megfelelő a páratartalom a házban? Van esetleg olyan helyiség, ahol vizesedik a fal vagy már penészedés is látszódik?
Ha ezekre a kérdésekre mind választ tudunk adni, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a szakember minden tényezőt jól megismert ahhoz, hogy megfelelő segítséget nyújtson a ZöldOTTHONért.

Családiház-tulajdonosoknak, akik minimum 50%-kal szeretnék csökkenteni otthonuk rezsiköltségét.

További cikkeink