Barion Pixel

Fűtési szezon 3…2…1…

MCSTE Zöldotthon napelem változás

Bár az utóbbi hetekben meleg nappalokban volt részünk, ez a meleg őszi időjárás hamarosan változni fog: mindjárt kezdetét veszi a fűtési szezon! A fűtési szezon előtt a családunk kényelme és a pénztárcánk védelme érdekében fontos teendőket szükséges elvégeznünk.

Karbantartási feladatok a fűtési szezon megkezdése előtt

Egy kazán üzemelésekor a nagy mennyiségű égéstermék lerakódása esetén a berendezés üzemképtelenné válhat, mivel az égési térben visszamaradhatnak az égéstermékek, szennyeződések. Ezek eltömíthetik az alkatrészeket, és veszélyeztetik a készülék biztonságos működését. Nagy mennyiségű égéstermék lerakódása esetén a készülék akár balesetet is okozhat. Ezek megelőzése érdekében minden fűtési szezon előtt érdemes a kazánokat és a kéményeket átvizsgáltatni egy szakértővel.

Ha a kazánunkat minden évben rendesen megtisztíttatjuk és karbantartjuk, akkor a hatásfoka továbbra is megfelelő lesz, ez pedig a gázfogyasztásban is megjelenik. Ráadásul a folyamatos ellenőrzés sokkal kevesebb költséget is jelent, mint ha valaki megvárja, amíg a fűtőberendezése esetleg elromlik – egy javítás vagy csere jelentősen drágább beruházás.

Teendők a fűtési szezon alatt

Fűtőtestek szabaddá tétele: A leggyakoribb hiba a lakásokban, hogy a radiátorokat nem hagyják szabadon és a bútorokat úgy helyezik el, hogy azok a fűtőtesteket eltakarják. Ennek következtében nem tud felmelegedni a levegő, mivel a bútorok elfogják a meleget a lakás többi része elől. Érdemes ilyenkor egy kis átrendezéssel végiggondolni a bútorok elhelyezkedését. Ha a fűtőtestek nincsenek szabadon, akkor ezzel 5-7 százalékot is veszthetünk a hatásfokból, tehát annyival lehet több az a fűtési költségünk. Hasonló megoldás a téli és nyári függönyök használata. A nyári, hosszabb függönyök rálógnak a radiátorokra, és gátolják a meleg levegő cirkulációját. Érdemes ezért télre rövidebb függönyöket feltenni, ezáltal növelni a hatásfokot.

Termosztát: A legtöbb ingatlanban még régi, falra szerelt, rögzített termosztát van. Ezek általában nem a leghidegebb helyiségben találhatók, hanem sokszor a nappaliban, ahol esetleg egy kandalló vagy egy kályha is üzemel, ami megzavarja a szabályozónak az érzékelőjét. A termosztát azt érzékeli, hogy a nappaliban meleg van, a távolabb lévő helyiségekben pedig hűvös van, mert oda nem jut el a meleg. Érdemes ezeket a fix mérőszerkezeteket hordozható termosztátra cserélni, ekkor lehet a különböző szobák igényeihez igazítani a hőmérsékletet a lakásban. Ahol radiátoros fűtés van, érdemes okos megoldásokat, termosztatikus szelepeket beépíteni a radiátorokba, hogy helyileg, egyedileg is szabályozható legyen a szoba fűtése. Ugyanakkor érdemes átgondolni, hány fokra fűtjük a lakást. Ha egy fokkal csökkentjük a hőmérsékletet, azzal 5-6%-ot tudunk spórolni. 22 foknál magasabb hőmérsékletre nincs szükség – inkább húzzunk még egy réteg ruhát magunkra.

Pára: Ha elég párás a levegő, akkor az alacsonyabb hőmérsékletet is melegnek érezhetjük. Azonban túlzásba sem szabad esni, mert könnyen elindulhat a penészképződés. Az ideális páratartalom 50% körül van.

Hőtükrös fólia: Ha radiátorokkal fűtünk, tegyünk hőtükrös fóliát a radiátorok mögé, ami visszatükrözi a meleg levegőt a radiátor mögül a szobába.  Ezzel az olcsó megoldással a fűtési energia akár 5-6 százalékát is megtakaríthatjuk.

Szellőztetés: Célzott szellőztetéssel könnyen ki lehet cserélni az elhasznált levegőt friss levegőre. Naponta legalább kétszer, 3-5 percig szellőztessünk kitárt ablakokkal, akkor a levegő gyorsan és tökéletesen kicserélődhet friss levegőre, de a falak nem hűlnek át. Jól szigetelt lakásban még gyakori, de rövid szellőztetés mellett még a hidegebb hónapok alatt sem csökken drasztikusan a hőmérséklet. A levegő cseréjét légcserélő berendezésekkel is megoldhatjuk, amely energiahatékony és kényelmes megoldás, de külön beruházást igényel.

Ezekkel az egyszerű, de hasznos praktikákkal jelentősen tudjuk csökkenteni a fűtési költségeinket.

Családiház-tulajdonosoknak, akik minimum 50%-kal szeretnék csökkenteni otthonuk rezsiköltségét.

További cikkeink