Barion Pixel

Az energiatudatos ingatlanfejlesztés lehet a valódi válasz az energiaválságra

Az energiavészhelyzet kihirdetésével minden családot érinthet a rezsiár emelkedése már augusztus 1-jétől. Azonban a spóroláson túl is létezik valódi megoldás az energiafelhasználás mérséklésére. A legsikeresebben ezt energiahatékonyan megvalósított ingatlanfelújítás során érhetjük el, és készülhetünk fel a drágulásra. Ehhez azonban egy pillanatra meg kell állnunk, hátra kell lépnünk, hogy ne meggondolatlanul, a körülmények által befolyásolva döntsünk – mondja Gulyás István, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének (MCSTE) elnöke.
Az MCSTE az egyetlen hazai civil szervezet, amelynek célja már 2018-as indulása óta az energiahatékony beruházások elősegítése a családi házak vonatkozásában. Megoldási javaslatokkal, tanácsadással támogatja az egyesület a tulajdonosokat az épületek energiafelhasználásának csökkentése érdekében.

– A legújabb rendeletek és az elmúlt napok híreinek tükrében sajnos rengeteg, szinte minden család rákényszerül, hogy újragondolja háztartása energiafelhasználását – említette Gulyás István építészmérnök, épületenergiahatékonysági szakértő, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke. – Habár a részletek még ismeretlenek, és nem tudni, kit milyen mértékben érint a rezsi drágulása, de az biztos, hogy nehéz helyzet előtt állunk. Természetes, hogy mindenki a megoldást keresi. Ebben tud valódi segítséget nyújtani az egyesület, amelynek célja az, hogy olyan felújítások valósuljanak meg, akár kihasználva a még rendelkezésre álló állami és egyéb forrásokat is (Zöld CSOK, Zöld Hitel, Otthonfelújítási támogatás stb.), amelyek az energiaár kiszámíthatatlan változásaitól óvhatják meg a családiház-tulajdonosokat.

Egy komplex módon, jól megtervezett, részletes és egymásra épülő energetikai felújítás akár 30-50%-kal csökkentheti egy családi ház energiafelhasználását, és értelemszerűen a rezsiszámlát is. Ez azonban sokszor költséges és hosszadalmas folyamat. Léteznek azonban olyan megoldások, amelyekkel kisebb beruházás mellett is azonnal érzékehető lehet a megtakarítás.

– Érdemes átgondolni a nagyfogyasztók (hűtő, fagyasztó, mosógép stb.) korszerűsítését; esetleg különböző helyiségekbe beépíteni olyan korszerű fűtésszabályozókat, amelyekkel az igényeknek és a lehetőségeknek megfelelően lehet beállítani a fűtést. A padlásfödém hőszigetelésével akár 2-3 fokos hőérzet-növekedést is el lehet érni (télen ennyivel lesz melegebb, nyáron meg ennyivel lesz hűvösebb), amely így talán az egyik leghatékonyabb és leggyorsabban megvalósuló energetikai beruházásnak tekinthető. De már egy téli, rövidebb de vastagabb függöny, ill. egy nyári hosszabb függöny használata is javíthat a fűtés hatékonyságán. Minden egyes kisebb beruházás is hozzájárulhat ahhoz, hogy a családoknak az energiafelhasználásuk minél kisebb részét kelljen piaci áron megfizetniük.

Az egyesület elnöke több száz családi ház energetikai felújítási folyamatát minden résztvevő szemszögéből végig csinálta – tulajdonos, kivitelező, gyártó, kereskedő is volt már –, így a folyamatokat, a célok megvalósulását tapasztalataival nagymértékben tudja segíteni tagjaik számára.

– Fontos hangsúlyozni, hogy a kapkodás, a nem megfelelően megvalósított beruházások nem feltétlenül vezetnek (gyors) eredményre. Egy napelemes rendszer kiépítése akár hónapokba is telhet. Az alternatív megoldások esetében is számtalan, akár tűzvédelmi szabályt kell figyelembe venni. – tette hozzá Gulyás István.

Családiház-tulajdonosoknak, akik minimum 50%-kal szeretnék csökkenteni otthonuk rezsiköltségét.

További cikkeink