Barion Pixel

A legjobban megtérülő pénzügyi befektetés: az energetikai felújítás

MCSTE Zöldotthon - a legjobb befektetés az energetikai beruházás

A jelen gazdasági helyzetben sokakban megfordulhat a kérdés, hogy megtakarításait milyen formában tudják jövedelmeztetni. Számos hír kering a közéletben, amelyek elbizonytalaníthatják a magánembereket és a befektetőket is, és a legújabb jogszabályok, adóügyi rendelkezések is bonyolítják a helyzetet. A divatos, népszerű pénzügyi befektetési megoldások helyett érdemes fontolóra venni az energiatudatos házfelújítást. A Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke azt javasolja: ha valóban megtérülő befektetésben gondolkodunk, ne halogassuk tovább ingatlanfelújítási terveinket, hiszen energetikai szempontból egy jól megtervezett beruházás révén jelentős költségeket takaríthatunk meg.

– Hosszú távon a leginkább az ingatlanunk felújítása eredményez valódi megtakarítást. Bármennyire is vonzó egy pénzügyi befektetés, akár kiemelkedő hozamról vagy inflációkövető megtérülésről beszélünk, a tulajdonunkban álló ingatlan felújítása jobban megtérülhet – mondja Gulyás István, épületenergetikai szakértő, az egyesület elnöke. – Nem csupán értéknövelő beruházásról van szó, hanem jelentős költségeket megspórolhatunk a rezsin. Azt azonban fontos hangsúlyoznunk, hogy nagyon nem mindegy, milyen felújítást végzünk, hiszen csak az energiahatékony felújítások járnak konkrét megtakarítással. Ugyanakkor ez dupla előny, mert a beruházás következtében megspórolt összeget ismét egy újabb beruházásra tudjuk fordítani. Ráadásul, amíg egy gazdaságtalan, költségesen fenntartható házban élünk, addig befektetéseinken megspórolt pénzünket rezsire költjük – teszi hozzá az elnök.

Pénzügyi döntéseik előtt fontos átgondolni, hogy melyik választás szolgálja leginkább érdekeinket. Milyen konkrét előnyökkel jár egy energetikai beruházás (akár egy kecsegtetőnek tűnő, divatos, esetleg támogatott pénzügyi befektetéssel szemben)?

  1. Hosszú távú megtakarítás: egy megújuló energia-rendszer vagy egy szigetelés évtizedekben mérhető megtakarítást jelentenek. Egy beruházás – évtizedekig tartó hatás.
  2. Környezetvédelem: Az energiahatékony beruházás eredménye egy kevesebb energiát felhasználó ingatlan, amely jelentős CO2 megtakarítást eredményez. Valóban fenntartható és zöld megoldás.
  3. Hosszú távú értéknövekedés: Az energiahatékony beruházások jelentősen növelik az ingatlanok értékét – különösen fontos szempont ez a magas energiaárak idején. Egy felújított ingatlan könnyebben értékesíthető.
  4. Inflációálló befektetés: amit ma felújítunk, az már nem fog tovább drágulni, nem veszít értékéből. A rezsiköltségek csökkenése pedig az infláció hatása ellen dolgozik a családban.
  5. Folyamatos megtakarítás: egy pénzügyi befektetésnek mindig vannak kockázatai. Egy energiatudatos felújítás viszont folyamatos megtakarítást eredményez a családiház-tulajdonosok számára.

– Rengeteg előnnyel jár, ha egy megfelelően megtervezett és kivitelezett, energiatudatos felújításba fektetjük pénzünket. A legújabb tervek szerint az adásvételnél és bérbeadásnál is kötelező lesz novembertől az energetikai tanúsítvány, ami viszont már csak 5 évig lesz érvényes. Egy időben megvalósított felújítás tehát sokszorosan megtérülő befektetésnek számít – zárja gondolatait az egyesület elnöke.

Az energiatudatosság, energiahatékony megoldások az elmúlt 1-2 évben kiemelt figyelmet kaptak. Azonban nem mindegy, hogy milyen tervek és milyen kivitelezés valósulhat meg. A szakember javaslata szerint mindig érdemes referenciákkal is rendelkező, megbízható tervezőt és kivitelezőt választani, és fontos, hogy mi magunk is tisztában legyünk a legfontosabb energiahatékony tudnivalókkal – akár a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete tagjaként.

További információ, interjúkérés:
Berta János
berta.janos@pticom.hu

Családiház-tulajdonosoknak, akik minimum 50%-kal szeretnék csökkenteni otthonuk rezsiköltségét.

További cikkeink